Milyen évünk volt? 

A 2021-es év rengeteg tanulságot, változást, és növekedést hozott a Rádió X életébe. Rengeteg téren fejlődtünk, önkénteseink számát jelentősen növeltük, és kitartó munkánknak köszönhetően közönségünk is hatalmasat nőtt. A Rádió X egy alulról szerveződő civil kezdeményezés, amit csapatunk segítségével építettünk tovább ebben az évben is. Büszkék vagyunk a közösségünkre! Ismerkedj meg az idei évünkkel! 

Pályázat a budapesti 98,0 MHz-es frekvenciára

Magyarországon a sajtószabadság nagyon rossz állapotban van. A kormány gyakorlatilag a teljes nyilvánosságot saját befolyása alá hajtotta, miközben szisztematikusan ellehetetlenítette a független médiumok működését. A hazai frekvenciákkal a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság gazdálkodik, az ezeken való sugárzásra csak ez a szervezet adhat ki engedélyt. Ebben a környezetben próbáltunk meg pályázni egy budapesti frekvenciára, mely projekt költségvetése mintegy 5 millió forint (12 500 USD) volt. A Rádió X benyújtott pályázati anyaga kb. 250-300 oldal volt, minden elképzelésünket részletesen kidolgoztuk, és a hatóság rendelkezésére bocsátottuk. A sugárzási lehetőségre 3 pályázó nyújtott be pályázatot, köztük a Generációk Hangja Alapítvány (Rádió X) is. A pályázat első fordulója után a pályázatban kettő pályázó maradt bent. A velünk konkurens szervezet pályázatát elfogadták, a Rádió X pályázatának kapcsán pedig hiánypótlást kértek. Miután ezt a hiánypótlást beadtuk, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság arról értesített minket, hogy további hibákat találtak a pályázati ajánlatunk egy bekezdésében, és mivel újabb körben nincs lehetőség hiánypótlásra, a pályázatunkat érvénytelenítik, a pályázati díjunk felét pedig elveszik. Több szakértővel konzultáltunk a hatóság döntése után: egybehangzóan állították, hogy a Médiahatóság jogszerűtlenül járt el a Rádió X ajánlatának kizárásakor. Ugyanakkor ennek bizonyítása olyan drága lett volna bírósági úton, hogy elegendő anyagi forrás hiányában végül nem indítottunk jogi eljárást. A frekvenciát egyébként végül a kormányhoz több szálon kötődő pályázó nyerte meg 15 évre. A Rádió X így az interneten folytatja a sugárzást. 

Költözünk? Költözünk!

A Rádió X olyan mértékű növekedésbe kezdett, hogy fizikailag is kinőttük korábbi közösségi terünket. Így új helyszínt kerestünk további működésünkhöz, ahol már egy második stúdiót is létrehoztunk, emellett közösségi teret is kialakítottunk. Ebben a térben készíthetik önkénteseink értékteremtő műsoraikat a következő időszakban.

Mozduljunk ki! Rádió a stúdión kívül. 

2021-ben megkezdtük sajtószabadság – projektünk kiterjesztését. Több egyetemi rendezvényre és tematikus tanórára ellátogattunk, ahol a hallgatóság figyelmét a tudatos hírfogyasztás fontosságára, tényellenőrzési praktikákra, az álhírek jelenségére igyekeztük felhívni. Az előadásoknak és a kitelepüléseknek nagy sikere lett: olyannyira, hogy a hallgatóságból többen később önkéntesként csatlakoztak a munkánkhoz. Azóta is folyamatosan meghívásokat kapunk oktatások megtartására, így a jövőben ezt a tevékenységünket szeretnénk kibővíteni. A tematikus órákon nem csak elméleti, hanem gyakorlati képzéseket is tartottunk: tényellenőrzés gyakorlatunkon például azt mutattuk be, hogy hogyan vagyunk képesek elválasztani az álhíreket a valódi tartalmaktól. Ez – úgy véljük – Magyarországon különösen fontos küldetés, mivel a médiában tapasztalható jelentős kormányzati térnyerés soha eddig nem látott mértékben növelte meg az álhírek számát a különböző sajtótermékekben. Stúdión kívüli tevékenységünk része nemzetközi kapcsolataink kiépítése is. Több europai hozzánk hasonló civil szervezettel kerültünk kapcsolatba, akikkel a jövőben közös projektek szervezését, illetve műsorcsere programokat tervezünk bonyolítani. 

2021 nyarán emellett szabadtéri zenei programot (tulajdonképpen egy mini fesztivált) szerveztünk: az általunk korábban már bemutatott hazai underground előadók meghívásával tartottunk hallgatóinkkal egy összejövetelt, ami nagyon jól sikerült. A programon mintegy 700 fiatal hallgatónk vett részt. 

Beszéljük meg!

2021-ben megkezdtük szöveges műsoraink továbbfejlesztését. Beszélgetős műsorokat hoztunk létre a pszichológiai, egyetemi, pályaorientációs témakörökben. Emellett drogprevenciós tartalmakkal, kulturális és kibeszélőműsorokkal, valamint vitaműsorokkal jelentkezünk. Büszkék vagyunk arra, hogy több egyetem is bekapcsolódott a műsorok elkészítésébe, komplett egyetemi csoportok is jelentkeznek alkalmanként rádióműsorokkal. 

Zenélj szabadon! 

Továbbfejlesztettük zenei műsorainkat is. További tematikus underground zenei műsorokat hoztunk létre, műsorainkban már megközelítőleg 100 kevésbé ismert előadót és zenekart mutattunk be. Bemutatkozási lehetőséget biztosítunk perifériális, a mainstream médiából kiszorult független projekteknek, és kezdeményezéseknek. 

Az új kedvenc rádiód!

2021 szeptemberében elindítottuk az “Új kedvenc rádiód!” kampányunkat. Ennek keretében partner egyetemeinken (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Óbudai Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) indítottunk a rádiót népszerűsítő kampányt. Emellett a közösségi médiában is hirdetéseket adtunk fel, melyben hazai fiatalokat célozva hirdettük a rádió hallgatásának lehetőségét, illetve képzéseinket. A 4 hónapos promóciós kampány egy sikertörténet a rádió életében, hallgatottságunkat az év végéig ennek segítségével sikerült csaknem megdupláznunk. 

Pénzügyek

Az évben valamennyi kiadásunkat hallgatóink támogatásaiból illetve saját forrásainkból fedeztük. Elkezdtük emellett azokat a hazai és nemzetközi pályázati lehetőségeket feltérképezni, melyek segítségével még tovább tudjuk fejleszteni rádiós és oktató tevékenységünket. 


Ez történt – számokban

A 2021-es évben jelentősen növelni tudtuk tevékenységünk elérését. Hallgatottsági számaink illetve a programjainkon való megjelenések száma soha nem volt még ilyen magas. Az alább látható grafikont szerverünk adataiból készítettük. Szerettük volna kiszűrni a mindössze egy alkalommal becsatlakozó hallgatókat, és a rendszeres közönségünk számát szerettük volna felmérni. Így elérésünk mérésére a módszertanunk a hónapban a hetente legalább egyszer a rádiót bekapcsoló hallgatóink számát összesítette.

Hallgatottsági adataink emelkedése a 2020-as évben produkált számokkal összevetve is jól mutatja az elért közönség folyamatos emelkedését. 

A 2021-es évben megőriztük, és némileg tovább is emeltük elkészült műsoraink számát. 

Az elkészített műsorórák terén kimutatott emelkedés a 2020-as adatokkal való összevetésben is látható. 

A 2021-es évben nagy mértékben tudtuk tovább növelni önkénteseink számát. 

Önkénteseink számának emelkedése a 2020-as adatokkal összehasonlításban is egyértelműen látszik. 

Ezt tervezzük

Az előttünk álló 2022-es évben szeretnénk továbbfejleszteni elérésünket – célként a jelenlegi tízezres szám megtriplázását tűztük ki. Előadók meghívásával szeretnénk a jövőben tovább gyarapítani rádiós képzési tevékenységünket. Emellett szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni nemzetközi kapcsolataink megerősítésére, hozzánk hasonló civil szervezetekkel. 

Konklúzió 

A Rádió X 2021-ben óriási fejlődésen esett át. Sikerünk ugyanakkor nem csak a különböző statisztikai számokban mérhető. Képzéseinken sok száz fiatalt taníthattunk meg tudatos hírfogyasztásra. A programok segítségével a felnövekvő generáció egyre szélesebb körében tudjuk elterjeszteni a tudatos médiahasználat praktikáit – ezekre az eredményeinkre nagyon büszkék vagyunk, mivel azt gondoljuk, hogy ezzel olyan demokráciát segítő alapköveket helyezünk el, melyek később jobb közéletet teremthetnek Magyarországon. Ezért a célért dolgozunk tovább immáron egyre többen a következő évben is!

Köszönjük, hogy időt szakított munkánk megismerésére!